Onze privacy experts hebben de kennis en kunde om de rol van externe functionaris gegevensbescherming voor u te vervullen. Zo kunt u met al uw privacy vraagstukken bij ons terecht. Bovendien bieden wij u verschillende samenwerkingsvormen aan. Zo bieden wij een FG aan die op afstand of bij u op locatie werkt. Maar ook een flexibele vorm waarbij u zelf de voorwaarden bepaalt. Vanaf € 750,- exclusief btw per maand heeft u een FG op afstand. Voor de overige vormen kunt u contact met ons opnemen.

Wat is een Functionaris gegevensbescherming?

In de eerste plaats is een functionaris gegevensbescherming of data protection officer iemand die binnen uw organisatie de toezicht houdt op het toepassen en het naleven van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Niet alleen omdat dit in bepaalde situaties verplicht is maar ook omdat dit de bescherming van persoonsgegevens ten goede komt.

Functionaris gegevensbescherming: wel of niet aanstellen?

Onder artikel 37 van de AVG is het aanstellen van een FG in de volgende drie situaties verplicht. Ten eerste zijn overheden en publieke organisaties altijd verplicht om een FG aan te stellen. Denk hierbij aan gemeenten en provincies. Maar ook aan zorg- en onderwijsinstellingen. Bovendien geldt de verplichting ook als organisaties vanuit hun kernactiviteiten op grote schaal individuen volgen en/of monitoren. Daarnaast geldt dit ook voor organisaties die op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerken en dit onderdeel is van de kernactiviteiten. Ten slotte zijn organisaties die strafrechtelijke persoonsgegevens verwerken ook verplicht om een FG aan te stellen.

Vrijwillige FG

Hoewel het in sommige gevallen niet verplicht is om een FG aan te stellen kan dit wel nuttig zijn. In het bijzonder als uw organisatie overheidstaken uitvoert. Maar ook als u bijzondere persoonsgegevens of andere gevoelige gegevens verwerkt. Een overtreding van de AVG kan een boete tot gevolg hebben. Vandaar dat het verstandig om iemand aan te nemen of in te huren die gespecialiseerd is in de AVG.Neem contact met ons op